Σωματική Δραστηριότητα στο πλαίσιο της καθημερινότητας
Πρέπει στις γενικότερες καθημερινές μας δραστηριότητες να εντάξουμε συνειδητά τη σωματική δραστηριότητα, να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να διαθέτουμε τον ελεύθερο χρόνο μας για τη φροντίδα και την υγεία του εαυτού μας και των παιδιών μας.
Τα ίδια τα παιδιά έχουν μία θετική στάση απέναντι στη σωματική άσκηση, αφού οι σωματικές δραστηριότητες είναι ουσιαστικά παιχνίδι γι' αυτά. Καλό είναι αυτή η θετική στάση να καλλιεργηθεί, ώστε να διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή τους με τη διαμόρφωση της ανάλογης συμπεριφοράς, δηλαδή της «συνήθειας της άσκησης».
Οι σωματικές δραστηριότητες που επιλέγουμε για εμάς και το παιδί μας, προκειμένου να γίνουν τρόπος ζωής, πρέπει να τηρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να μας αρέσουν, να μας εκφράζουν, να μας ικανοποιούν και να μας ψυχαγωγούν.
- Να γίνονται κοντά στον τόπο διαμονής μας και να μην απαιτούν μεγάλες μετακινήσεις που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.
- Οι επιλογές μας να είναι ανάλογες με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Ο εξοπλισμός σε κάποιες δραστηριότητες (π.χ. σκι, ιστιοπλοΐα, ιππασία) κοστίζει ακριβά, ενώ σε άλλες όχι (π.χ. αθλοπαιδιές, τζόκινγκ, περπάτημα).
- Να εντοπίζουμε τα κοινά ενδιαφέροντα φίλων μας ή της οικογένειάς μας, προκειμένου να τις κάνουμε με παρέα.
- Να αξιοποιούμε τις οργανωμένες μορφές άσκησης (π.χ. αθλητικά τμήματα των σωματείων ή μορφές άθλησης των δήμων) ή να επιδιώκουμε να οργανώνουμε ομάδες άθλησης στη γειτονιά μας.
Οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά για συμμετοχή σε άθληση και παιχνίδι και είναι καλό να συνεισφέρουν σε αυτή τους την προσπάθεια με τους εξής τρόπους:
- Να υπάρχει καθημερινά χρόνος για παιχνίδι και οργανωμένες δραστηριότητες (κολύμπι, βόλτα κ.ά.) με την υπόλοιπη οικογένεια.
- Να μειωθούν οι μετακινήσεις με το ασανσέρ και το αυτοκίνητο.
- Να μπαίνουν όρια στις ώρες που αφιερώνουν τα παιδιά στην καθιστική ζωή (Η/Υ και τηλεόραση).
- Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μαζεύουν το δωμάτιό τους και τα παιχνίδια τους, ώστε να κινούνται περισσότερο.