Οδηγίες Πλοήγησης Είσοδος Εκπαιδευτικών

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ | Ο ρόλος της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη νοσηρότητα και θνητότητα στην ενήλικο ζωή

Ο ρόλος της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη νοσηρότητα και θνητότητα στην ενήλικο ζωή

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντιληπτή η αυξημένη συχνότητα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, που φθάνει τις διαστάσεις πανδημίας, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα παιδιά είναι πολύ πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.


Η παρούσα ανασκόπηση έχει σκοπό να συνοψίσει τα στοιχεία σχετικά με την μακροπρόθεσμη επίδραση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην εμφάνιση νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας στην ενήλικη ζωή.
 


 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλές συννοσηρότητες της παχυσαρκίας που κάποτε εμφανίζονταν μόνο στους ενήλικες, παρουσιάζονται πλέον και στην παιδική και εφηβική ηλικία με αυξανόμενη συχνότητα.Η παχυσαρκία έχει βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και η εμφάνισή της κατά την παιδική ηλικία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των ενδοθηλιακών βλαβών. Έτσι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις [λόγος συμπληρωματικών πιθανοτήτων (Odds Ratio), OR=1.1-5.1] στην ενήλικη ζωή (υπέρταση, ισχαιμική καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο). Το ίδιο ισχύει και για άλλες συννοσηρότητες της παχυσαρκίας, όπως οι μεταβολικές διαταραχές, [αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) και δυσλιπιδαιμία], τα προβλήματα από το πεπτικό σύστημα (λιπώδης διήθηση του ήπατος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), το αναπνευστικό (αποφρακτική άπνοια ύπνου, άσθμα), το μυοσκελετικό σύστημα (οστεοαρθρίτιδα, ραιβοποδία, επιφυσιολίσθιση της κεφαλής του μηριαίου), ορμονικές διαταραχές (ενωρίς ήβη και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) και ψυχοκοινωνικά προβλήματα (κατάθλιψη, πτωχή ποιότητα ζωής). Επίσης έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πρόωρης θνησιμότητας και θνητότητας στην ενήλικο ζωή που σχετίζεται με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία. Έχει δε παρατηρηθεί ότι η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της παιδικής παχυσαρκίας οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης συννοσηροτήτων στους ενήλικες. Επίσης ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παιδικής παχυσαρκίας, ιδιαίτερα σε παιδιά με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)>99%, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα.
 

Συγγραφέας: Κ. Καραβανάκη-Καρανάσιου, Παιδίατρος-Διαβητολόγος
 

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.eiep.gr/
 

Πηγή: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας