Οδηγίες Πλοήγησης Είσοδος Εκπαιδευτικών

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ | Γεύματα

Γεύματα

Το σύνολο των τροφίμων και ροφημάτων που καταναλώνουμε καθημερινά είναι καλό να μοιράζεται σε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό & βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα μικρογεύματα, τα γνωστά μας σνακ. 

Οι ώρες των γευμάτων
Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στις ώρες των γευμάτων, δηλαδή να προσπαθούμε να τρώμε κάθε μέρα σε σταθερές ώρες. Βέβαια, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που είναι καλό να τρώμε τα γεύματά μας, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό πρόγραμμα και θα πρέπει μόνος του να δημιουργήσει το ωράριό του. Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε κάποια γεύματα, να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες σε ένα μόνο γεύμα και να μην αφήνουμε μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων.


 

Η σημασία του πρωινού γεύματος
Έρευνες σε παιδιά έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό κάνουν περισσότερα λάθη σε εξετάσειs που απαιτούν επίλυση προβλημάτων απ' ότι τα παιδιά που καταναλώνουν. Το πρωινό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη νοητική επίδοση, τη μνήμη και τη διάθεση. Είναι δύσκολο για τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις δραστηριότητες της ημέρας, χωρίς φαγητό, δηλαδή... «καύσιμα», δεδομένου μάλιστα ότι έχουν μεσολαβήσει 10 ή και περισσότερες ώρες "νηστείας" από το τελευταίο βραδινό γεύμα.  

Καταναλώστε θρεπτικά μικρογεύματα (σνακ)
Τα γεύματα αυτά αποτελούν ιδανική ευκαιρία να εμπλουτιστεί η διατροφή του παιδιού με θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ανόργανα συστατικά ή φυτικές ίνες), που μπορεί να μην παίρνει στις ποσότητες που χρειάζεται κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων και τα οποία συχνά περιέχονται σε: