Οδηγίες Πλοήγησης Είσοδος Εκπαιδευτικών

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ | Ενυδάτωση

Ενυδάτωση

Το νερό μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο βασική ουσία για τον οργανισμό και ως το σημαντικότερο στοιχείο για τη διατήρηση της ζωής χωρίς μάλιστα να έχει καμιά θερμιδική αξία. Περίπου το 75% της επιφάνειας του σώματος των παιδιών και το 50-65% της επιφάνειας του σώματος των ενήλικων αποτελείται από νερό.   

Όμως, το ανθρώπινο σώμα χάνει καθημερινά σημαντικές ποσότητες νερού μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής, της διούρησης και άλλων διεργασιών του μεταβολισμού, τις οποίες και πρέπει να αναπληρώνει προσλαμβάνοντας υγρά από τη διατροφή μας. Πηγές νερού είναι τόσο το πόσιμο νερό (το οποίο πρέπει να είναι και η βασική μας επιλογή), όσο και άλλα ροφήματα, όπως γάλα, χυμοί, τσάι, αναψυκτικά, κλπ. Επίσης, νερό παίρνουμε και από τα τρόφιμα (όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι και σούπες), αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Τα ροφήματα επιπλέον του νερού προσφέρουν, όχι μόνο νερό, αλλά και θερμίδες, γι' αυτό πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο και ανάλογα με τις ανάγκες μας. 

Οι ανάγκες μας σε νερό διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, το ύψος, το βάρος, την ηλικία, τη σωματική μας δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, όταν έχει ζέστη πρέπει να πίνουμε περισσότερα υγρά από αυτά που πίνουμε τις κρύες ημέρες. Ακόμα, όταν είμαστε δραστήριοι σωματικά, πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό, αφού έχουμε μεγαλύτερες απώλειες νερού να καλύψουμε από ότι όταν είμαστε σωματικά αδρανείς. Μια καλή συνήθεια είναι να πίνουμε υγρά στη διάρκεια της μέρας και να μην περιμένουμε να νιώσουμε δίψα (επειδή αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας έχει ήδη χάσει αρκετό νερό – είμαστε ήδη περίπου 1-2% αφυδατωμένοι).
 


 

Πώς ξέρουμε ότι ήπιαμε αρκετό νερό; Σε αυτό θα μας βοηθήσει το χρώμα των ούρων μας. Όταν τα ούρα μας είναι διαφανή ή υποκίτρινα έχουμε καταναλώσει αρκετό νερό. Όταν όμως είναι σκουρόχρωμα, αυτό αποτελεί δείγμα αφυδάτωσης και πρέπει άμεσα να πιούμε νερό. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 1,7 – 2,4 λίτρων υγρών/ημέρα για τα παιδιά. Ο παρακάτω πίνακας 1, δείχνει πόσα λίτρα νερού χρειάζεται ένα παιδί καθημερινά, ανάλογα με την ηλικία του. Ένα λίτρο είναι περίπου τέσσερα ποτήρια υγρών. Αυτές οι συστάσεις αναφέρονται σε υγιή παιδιά που ζουν σε εύκρατα κλίματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση νερού του παιδιού όταν αυτό είναι σωματικά δραστήριο. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα, τα παιδιά πρέπει να πίνουν άφθονο νερό, ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη. 

 

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους (2014), ενδεικτικά, ανάλογα με την ηλικία, η κατανάλωση υγρών μπορεί να είναι: 

 

 

* Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση νερού. Το νερό συμπεριλαμβάνεται στην πρόσληψη υγρών.  


Τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουμε;    Έχουμε πάντα ένα ποτήρι/μπουκάλι νερό δίπλα μας προσπαθώντας να πίνουμε από αυτό όσο συχνά μπορούμε.
    Ξεκινάμε το κάθε γεύμα/ μικρογεύμα με ένα ποτήρι νερό.
    Όταν βγαίνουμε για περίπατο, παίρνουμε μαζί ένα μπουκαλάκι νερό.
    Τα ενδιάμεσα σνακ να είναι φρούτα, γιαούρτι, χυμός και γενικά τροφές πλούσιες σε νερό.
    Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, πίνουμε αρκετό νερό και κυρίως όταν έχει ζέστη.
    Καταναλώνουμε μισό με ένα ποτήρι νερό κάθε 15' με 20' κατά τη διάρκεια της άσκησης, χωρίς να περιμένουμε να διψάσουμε.